Om Gunilla Föreläsningar Utbildning Coaching Kontakta mig

TAL, PRAT OCH OVÄRDELIGA MÖTEN

Det här är faktiskt riktigt, riktigt viktigt. Alla projektmöten är naturligtvis inte det. Men den här gången gäller det. Det är lite vinna eller försvinna över hela situationen. Och det gäller för dig att få dina medarbetare att förstå det.

Du har laddat den bärbara med en riktigt fet Power point-presentation. Du känner dig alltså förberedd. Du känner dig stark. Du knäpper på kanonen. Vänta nu, ett skarpt vitt sken på duken, jaha, datorn stod i vila. Så där ja, nu flimrar det fram lite bilder på skärmen när windows går igång. Du skriver in ditt namn och lösenord. Det är knäpptyst, förutom Jesper som mumsar på ett äpple, som vanligt har Jesper lite problem med att hålla munnen stängd när han äter äpple. Ni sitter tysta och lyssnar på Jespers mumsande. Så får du upp första power point-bilden. Det är lite dålig kontrast. Någon föreslår att ni ska dämpa belysningen i rummet. Du vrider ner dimmern.

Det blir behagligt dunkelt inne i rummet och ja, där förlorade du dem allesammans. Ingen av dina medarbetare hör vad du säger. Dagen därpå får du söka upp dem en efter en för att förklara allvaret i situationen. Då får du deras uppmärksamhet. Frågan är bara varför du inte gjorde det med en gång.

Gunilla Persson visar dig hur du ska göra.

Du vet ju allvarlig situationen är, så ditt engagemang är det ju inget fel på och just engagemang är en av hörnstenarna när man ska få fram sitt budskap. Du såg dem i ögonen och drog ett par konkreta exempel på vad som skulle kunna hända om inte... Och visst, det tog skruv, eller hur?

Kunde du få dem med dig när du pratade med dem en och en, så kan du få dem med dig på mötet också. Du märker att det inte är så svårt och du fångar deras intresse innan du slår på laserkanonen.

Det finns forskning på området. Hur möten fungerar och vad som fungerar på möten. Än sen, tänker du. Jo, men det finns faktiskt ett och annat att hämta, som inte bara är intressant för andra forskare. Gunilla Persson, doktorand och retoriklärare vid Stockholms universitet, har vaskat fram guldkornen.

Gunilla Persson har mångårig erfarenhet som föreläsare och utbildare inom näringsliv och förvaltning. Gunillas föreläsningar om presentationsteknik bygger på en unik blandning av klassisk retorik, pedagogik och språkvetenskap. Därtill kommer en rad användbara praktiska råd, som kommer ur gedigen erfarenhet att tala inför större och mindre grupper.
Gunilla Persson
Foto: Mathias Bergqvist
Röd FyrkantGunilla ger dig en rad praktiska råd Gunilla ger dig en rad praktiska råd
Gunillas föreläsningar om presentationsteknik bygger på en unik blandning av klassisk retorik, pedagogik och språkvetenskap. Därtill kommer en rad användbara praktiska råd, som kommer ur gedigen erfarenhet att tala inför större och mindre grupper.Gunillas föreläsningar om presentationsteknik bygger på en unik blandning av klassisk retorik, pedagogik och språkvetenskap. Därtill kommer en rad användbara praktiska råd, som kommer ur gedigen erfarenhet att tala inför större och mindre grupper.